HockeyNews
PLUS

Vill få det att lossna – med hjälp av ikonen

(6168) Axel Ottosson
Fredrik Karlsson/Bildbyrån

Publicerad: 17 januari 2019

FacebookXWhatsApp

Axel Ottosson är inte nöjd med sin poängproduktion den här säsongen. Med Pelle Prestbergs hjälp hoppas 22-åringen att det ska lossna framöver.
– Han (Prestberg) är väldigt duktig och finslipar på detaljer, säger Ottosson, som gjorde två poäng senast mot Malmö.

Presenteras i samarbete med ATG 

Axel Ottosson kom till Färjestad inför den här säsongen med en riktigt stark säsong i allsvenska Björklöven i ryggen. Han gjorde 43 poäng på 52 matcher och var med det den femte bäste poängplockaren i hela Hockeyallsvenskan. Den här säsongen har han inte alls kommit upp i samma poängsnitt. Det hade man kanske inte heller kunnat förvänta sig, men Ottosson hade gärna sett att han hade producerat mer offensivt.

– Det klart att det kan vara lite tufft ibland. Jag försöker bara jobba på och tänker att det ska släppa. Förhoppningsvis kan jag fortsätta spela bra och då kommer väl den biten också tänker jag, säger Ottosson.

22-åringen har på 31 matcher gjort åtta poäng (2+6).

– Jag har försökt jobba mycket extra, för att få det att lossna. Jag har även jobbat hårt med träningsbiten. Jag känner mig i bra form och hoppas att det kan lyfta lite mer, säger Ottosson.

Vad gör du när du kör extra? Står du och nöter avslut efter träning?

– Lite blandat. Det har varit lite skridskor och även mycket skott och skotteknik. Jag har även tagit hjälp av Pelle Prestberg vid sidan av träningarna. Han är väldigt duktig och finslipar på detaljer, säger Ottosson.

Axel Ottosson firar 3–1-målet mot Malmö. Foto: Fredrik Karlsson/Bildbyrån.


Under sin aktiva karriär var Pelle Prestberg, 43, en pålitlig målskytt. Han har tre SM-guld på meritlistan och gjorde 389 poäng, varav 209 mål, på 594 SHL-matcher. Numera är Prestberg skillstränare i Färjestads organisation.

– Man får höra av sig till Pelle om man vill köra lite extra och då är han ensam på isen med en. Han filmar det man gör för att sedan kunna titta och utvärdera. Det är bra faktiskt, säger Ottosson.

Vad har det gett dig?

– Det är lite detaljer. Jag kan tycka det är bra att få stå och nöta. Att få köra lite mängdträning med skott och teknik. Jag tycker det är riktigt bra, säger Ottosson.

Hur bra koll har du på Prestberg som spelare?

– Lite. Han är, och var, en rightare med riktigt bra skott. Man märker att han kan mycket, säger Ottosson.

I Färjestads senaste match, 3–1 mot Malmö, var det Ottosson som visade vägen. Han spelade i en kedja med Michael Lindqvist och Martin Johansson. Ottosson svarade för ett mål och en assist, och det var första gången den här säsongen som han gjorde två poäng i samma match.

– Det var skoj. Hela matchen kändes bra och kul att få utdelning. Det har inte varit på topp alla andra matcher, men det var kul att göra mål och bidra lite i powerplay, säger Ottosson.

Pelle Prestberg är numer skillstränare i Färestad. Foto: Carl Sandin/Bildbyrån.


I Färjestad har han av rätt naturliga skäl inte fått samma offensiva roll som han hade i Björklöven i fjol. Förra säsongen snittade han över 16 minuters istid per match. Den här säsongen är den siffran ungefär elva minuter per match.

– Jag har en annan roll och en annan speltid. Det har inte varit mycket powerplay, men sedan är det en annan liga. Misstag straffar sig hårdare. Jag tycker att jag har kommit in i det hyfsat bra. Förhoppningsvis blir jag bättre för varje dag i vår, säger Ottosson.

22-åringen har kontrakt med FBK även nästa år, men Ottosson hoppas kunna få en större roll redan den här säsongen.

– Jag försöker jobba på. Sedan vet man aldrig vad som händer. Min ambition är att spela powerplay och även spela mer minuter. Det är något jag jobbar för, säger Ottosson.

För Färjestad väntar i kväll en het bortamatch mot Frölunda.

– Det brukar vara roliga matcher i Göteborg, och samtidigt en tuff bortamatch. Vi måste vara med direkt och gå ut och visa direkt från start att vi är det bättre laget, säger Ottosson.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!